Hytteguiden del 2/3

Midt mellom krasse fjellvegger og med drømmeutsikt mot isbreer, brevann og mektige fjellkjeder ligger to av de tre hyttene. Med flere km til nærmeste hustak og med turstier som eneste adkomst ligger de helt fantastisk til der ute i naturen. Jeg husker da jeg kom over siste kneika og kunne skimte store glassflater som speilet det omkringliggende landskapet. Det var et moderne, stilrent syn som møtte meg. Og et moderne, stilrent syn ble jeg også møtt av i skjærgården i Nordland. Til lyden av bølgeskvulp kan du la hvilepulsen entre øyeblikket mens du nyter panoramautsikten fra den sista hytta jeg vil nevne i dagens hytteguide. 

Moderne turmål

Rabothytta. Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Store glassflater, spennende vinkler og et svært så rent uttrykk kjennetegner hyttene jeg har tenkt til å presentere i dag. Selv om jeg er veldig glad i de sjarmerende, små hyttene er det noe spesielt og spennende med å komme til en helt nyreist hytte med et moderne preg.

Du tenker kanskje at det ikke blir like koselig som i en gammel, tradisjonell koie, men jeg synes kveldene i disse designhyttene kan bli vel så koselige. Gi de en sjanse – du vil neppe bli skuffet. 

Rabothytta

Jeg husker første gang jeg så bilde av det jeg synes var en skikkelig fotogen turisthytte. Det var noe annerledes og spennende som appelerte til meg der jeg satt og studerte bildet av hytta med skuddsikkert glass. Den gangen bestemte jeg meg for at Rabothytta skulle få en plass i listen over hytter jeg vil besøke. På senhøsten i fjor fikk jeg omsider besøkt hytta som ligger i Hemnes kommune, en liten times kjøring fra Mo i Rana. Les om turen her. 

Rabothytta i skumring. Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Da kvelden kom blåste det kraftig opp. Med vindstyrke på godt over 20 m/s var det nærmest umulig å stå rett. Jeg satt meg i vinduskarmen og kjente hvordan vinden tok tak i de store glassrutene. I kastene kunne man til og med se glasset bøye seg i møte med de sterke kreftene. Rabothytta byr på store, åpne rom, strøm, vann og alt du måtte trenger for å få et godt opphold for deg og dine. Her har du så mye som 30 sengeplasser og hytta egner seg derfor svært godt for turer med større grupper.

Det finnes noen turminner jeg husker bedre enn andre. Kvelden på Rabothytta er definitivt et av dem. Ikke nok med at det var masse trivelige folk på hytta – naturen bød også på en nydelig solnedgang. Jeg tok meg friheten til å sitte i vinduskarmen og bare nyte solnedgangen langt der oppe på fjellet. Ute var det kaldt og vindfult. Inne kjente jeg varmen fra vedovnen og de mange stearinlysene.

Solnedgang fra Rabothytta. Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Etter en lang dag ute i fjellheimen er det utrolig godt å få tilbake varmen i kroppen, samtidig som man nyter synet av solen som går ned i det fjerne. Et fantastisk øyeblikk.
Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

SKÅLABU

På Skåla(1843 moh) ligger det kjente Skåletårnet sammen med den mindre kjente, men vel så stilige Skålabu. Det er vel ikke mer enn et år siden Skålabu ble ferdigstilt og åpnet og i dag er det en mye besøkt hytte som ligger flott til med utsikt over Stryn-traktene. Enten du liker disse moderne hyttene jeg nå presenterer eller foretrekker det mer historiske – på Skåla finner du noe for deg.

Sommeren 1891 ble siste stein murt fast og tårnet som var ment til å hjelpe tuberkulose-passienter kunne omsider åpne. Det var nemlig legen Hans Henrik Gerherd Klouman som tok initiativ til å reise dette mesterlige verket på slutten av 1800-tallet og han mente at høyfjellslufta ville ha en helbredende effekt på tuberkulose.

Tårnet med vegger på nærmere to meters tykkelse er altså proppet med historie, men innlegget skal ikke handle om slike historiske byggverk. Et lite steinkast fra Skålatårnet står jo Skålabu, som jeg skal vie litt mer oppmerksomhet.

 

Da jeg besøkte Skålabu i juni luktet det nærmest nytt. I likhet med Rabothytta er dette en turisthytte som skiller seg fra de fleste turisthytter vi har i Norge. Bygget ravet ikke høyt til værs, men gikk nærmest i ett med naturen rundt. Også Skålabu har moderne vinkler, store glassflater og mange sengeplasser. Bare utsikten fra spisebordet i seg selv gjør at denne hytta bør besøkes.

 

Men turen opp de over 1800 høydemeterne kan være tung for mange. Ikke gjør som turistene jeg traff på Skålabu. Til tross for store mengder regn og vind, kom det en liten gjeng utvekslingsstudenter traskende opp i nattemørket. Med joggesko, jeans og hverdagsjakker tok de seg fram gjennom snøen. De var gjennomvåte, kalde og tomme for energi. Ja, de falt nærmest inn i entreen, en etter en. Og grunnen til denne nærmest komiske situasjonen var at de hadde sett på et kart uten høydekurve. Det som så ut som en kort tur før avreise, viste seg å bli langt tøffere enn de hadde drømt om.

Så tenk på de 1800 høydemeterne og sjekk værmeldingen før du legger ut på tur med mål om å se hytte to av tre i dagens hytteguide.

Skålabu, Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Manshausen

Når jeg tenker på moderne, stilige hytter så kommer jeg ikke unna tanken på Manshausen i Steigen. Dette er Eventyrer Børge Ouslands lille emperium som byr på nærhet til både fjell og hav. Hyttene er bygget som en hyllest til naturen der det eneste som skiller deg fra elementene er de store glassflatene som skaper en utrolig atmosfære i hytta.

Steigen, Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Hyttene  på Manshausen skiller seg fra Rabothytta og Skålabu ved at de ikke er turisthytter, men utleiehytter. Jeg har selv aldri bodd i disse hyttene, men har en plan om å en dag komme tilbake og oppleve hvordan det er å overnatte i disse utrolig stilige hyttene.

Steigen, Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset