Hytteguiden del 1/3

Da jeg forrige uke besøkte den nasjonalromantiske hytta Kiellandbu i Hordaland opplevde jeg hvor interessert folk er i spesielle hytter. Meldingene tikket inn og folk lurte veldig på hvor de kunne finne hytta som lå så idyllisk til i fjellsiden. Dette la grunnlaget for den bloggserien jeg nå har tatt fatt på. De neste tre blogginnleggene vil vise noen av landets aller mest spesielle hytter. Hytter det er noe spesielt ved og hytter som definitivt bør være på enhver bucketlist. De siste årene har jeg overnattet i alt fra stålrør under bakken til gamle, hjemsøkte hytter i fjellheimen. Men jeg starter heller litt hyggelig med de aller mest sjarmerende hyttene. 

 

De mest sjarmerende

Foto: Alfas Eventyrerer Andreas Orset

Rundt i Norge kryr det av små sjarmerende hytter. Enkelte er åpne og gratis å besøke. Andre kan du besøke mot en liten betaling. Uansett er mulighetene mange for en hver lommebok og jeg synes ofte jeg får de flotteste naturopplevelsene i små, primitive hytter. Det skal ofte ikke mer til enn en vedovn, stearinlys og tak over hodet for å få de mest sjarmerende opplevelsene.

Kiellandbu

Jeg starter like gjerne med hytta som jeg føler har skapt størst engasjement og interesse da jeg besøkte den. Kiellandbu drives av Bergen og Hordaland Turlag og ligger idyllisk til på Løkjedalsnuten like utenfor Voss. Blant beitende sauer, stupbratte fjellsider og fossefall ligger den lille trehytta som byr på fantastisk utsikt mot Botnen og Fyksesund. Er du heldig ser du også Folgefonna på andre siden av Hardangerfjorden.

Kiellandbu, Hordaland. Foto: Eventyreren Andreas Orset

Turen til Kiellandbu er ikke spesielt krevene og kan tas som dagstur eller overnattingstur. Selv om det ikke er veldig mye plass mellom de fire veggene vil du finne 5 sengeplasser og det du måtte trenge for å ha et sjarmerende opphold i fjellheimen. Jeg husker godt hvor koselig det var å sitte og se solen stå opp bak fjellet mens jeg hørte bjellene fra de beitende sauene. Bedre sted å spise frokosten finnes neppe.

Jeg vil tro denne populære hytta med kun fem sengeplasser fort kan bli full – så et tips vil være å være litt strategisk med valg av dag. Selv gikk jeg opp i regnet om kvelden og våknet til nydelig vær neste morgen. Det ga en tur med lite folk og deilig ro over fjellheimen – samtidig som jeg fikk finvær og skikkelig bra utsikt fra hytta.

 

Innerdalshytta

Til forskjell fra Kiellandbu er denne hytta vesentlig større, men likevel klarer Innerdalshytta å by på en god dose sjarm. Her snakker vi hele 53 senger fordelt på to hytter, Gammelhytta og Låven. Det lille tunet som huser turisthyttene ligger utrolig flott til mellom bratte fjellsider og flotte vann. Gresstak, laftede hyttevegger og grønne enger gjør at denne hytta fremstår som en skikkelig sjarmerende hytte. Det er Kristiansund og Nordmøre Turistforening som driver hytta som er lokalisert i Innerdalen, ikke så langt fra Sunndalsøra.

Jeg besøkte Innerdalshytta i vinter og kommer nok aldri til å glemme oppholdet. Spesielt husker jeg hvordan toppen av Innerdalstårnet, kjent fra TV-serien Blåfjell, glødet i kveldssolen. Det ga en nærmest magisk stemning over dalen og jeg kunne ikke annet enn å åpne vinduet på fult gap til tross for kuldegradene. Innerdalshytta er et flott turmål vinter som sommer. På sommerstid er også Gammelhytta åpen for besøk og jeg har virkelig lyst til å reise tilbake for å oppleve dalen under blomstringen en varm vårdag.

I tillegg til å være sjarmerende byr også Innerdalshytta på hakket mer luksus enn mange andre sjarmerende hytter. Her har du 220V og kan lade alle dine elektroniske duppeditter. Veldig kjekt for oss som drasser på mye kamerautstyr.

Gammelhytta i Innerdalen. Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Låven i Innerdalen. Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

BUKKHAUGBUA

Denne hytta er nok ukjent for de fleste, men godt likt av de få som svipper innom. At jeg velger å ta den med i denne hytteguiden er nok også kanskje overraskende, men når vi snakker om sjarm så er denne hytta midt i blinken og det til tross for lav standard og lite plass. At jeg kom over Bukkhaugbua var en ren tilfeldighet. Jeg var ute og gikk i Saltfjellet i oktober og da liggeunderlaget fikk et nærmest usynlig hull måtte jeg ty til hytter fremfor telt. Det resulterte i et par dager på Bukkhaugbua som kan leses om her.

Levde det primitive liv på Bukkhaugbua. Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

Bukkhaugbua, også kalt Bukkhågbua, ligger flott til i et skogholt i Tollådalen nordvest på Saltfjellet. Den er eid av Statskog og åpen for alle. Her har du tilgang på kun det aller mest nødvendige som ved og vann. Et steinkast fra hytta renner det en elv som både ble brukt som vannkilde og badeplass. Er du ivrig fisker er nok også elven en fin plass å hale opp dagens middag. I likhet med de sjarmerende hyttene over har også Bukkhaugbua gresstak. Det er en primitiv hytte som kan by på god avslapping for kropp og sjel. Er du på Saltfjellet og på jakt etter en en flott turopplevelse er Bukkhaugbua verdt et besøk.

Bukkhaugbua, Saltfjellet. Foto: Alfas Eventyrer Andreas Orset

De tre hyttene jeg nå har presentert er verdt et besøk! 
Og det er også de hyttene jeg har tenkt å presentere i de to neste blogginnleggene – så følg med på eventyreren.no i tiden som kommer:)


Husk at du alltid kan lese blogginnlegg fra mitt år som Alfaeventyreren på alfa.no/explorer